In 1 sans heb je altijd een kans

Taktische tips 12: In 1 sans heb je altijd een kans

Spellen waar 1 SA gespeeld wordt, zijn vaak erg interessant. Vrijwel altijd is het contract te maken en vrijwel altijd kan het contract down. Wie de 1 SA spelletjes dus goed speelt en tegenspeelt, zal altijd een goede score hebben. Twee voorbeelden deze keer.

Als je met Nel en Betsie aan tafel zit, dan weet je in ieder geval zeker dat het vier gezellige spellen worden. Maar ja, als je kampioensaspiraties hebt, dan moeten de dames wel vàn tafel gespeeld worden. Helaas werken ze daar niet al te vaak aan mee. Zo zat ik als Noord met deze kaarten in handen:

H3
A65
H542
V642

Zuid en West pasten. Op derde hand is dit zeker een opening, dus ik opende 1. Nel volgde als Oost met 1 en Zuid had nog net ruimte voor een 1 bod. West paste weer en ik maakte er uiteraard 1SA van. Daar hoef ik normaal gesproken al geen dekking in harten voor te hebben, dus met harten Aas is dat opgelegd. Iedereen paste verder. Nel startte met harten 3 en na het neerleggen van de dummy kon ik het slagveld overzien:

(Zuid)
VBT98
VT87
V6
B9

(Noord)
H3
A65
H542
V642

Dat zag er goed uit. De schoppen kun je ontwikkelen voor 4 slagen, de ruiten voor 1 en in de harten heb je er al 1. Ik legde de harten 7 in de dummy en Bets de 2. Kijk eens aan, de zevende slag was ook al binnen, terwijl ik de 5 bijdroeg. Wat een schatjes zijn het toch! Ik begon dus vrolijk de schoppen te ontwikkelen. Schoppen Heer mocht ik houden en de volgende schoppen werd links door Nel met het Aas genomen. Mooi, die waren vrij. Vervolgens speelde de lieverd ruiten 7 door, waarop de dummy de 6 gooide en Bets de 3. Heerlijk, ze hadden de ruiten Heer voor mij ontwikkeld. Het leven is leuk! Nu nog even de schoppen opha…, eh, … ai, hoe kom ik eigenlijk nog in de dummy? Hmmm… Dat kon eigenlijk alleen met harten Vrouw, maar aangezien ik met harten Aas klein in mijn hand zat, moest ik een kleine harten spelen. En Nel is wel goed, maar niet gek. Die legde zonder aarzelen de Heer en speelde een klaveren terug. En uiteraard mocht ik van de dames ruiten Vrouw en klaveren Boer ook niet maken. Drie zeer treurige schoppen keken mij boos aan vanuit de dummy. Uiteindelijk sleepte ik er nog een klaverenslag uit, zodat ik op twee down uitkwam. Ik heb de frequentiestaat niet meer bij de hand, maar jullie geloven mij vast wel dat dat een nul was. Het hele spel:

Zuid/Niemand H3
A65
H542
V642
7642 A5
2 HB943
A83 BT97
AT853 H7
VBT98
VT87
V6
B9

Zuid West Noord Oost
Walrick Betsie Joost Nel
pas pas 1 1
1 pas 1SA pas
pas pas

Het biedverloop is niet opzienbarend. Dat is eigenlijk meestal het geval met een 1SA spelletje. De uitkomst van Nel is natuurlijk normaal, het is je langste kleur. Er ontstaat nu een strijd wie het eerste zijn kleur kan ontwikkelen: Noord de schoppen en Oost/West de klaveren of de ruiten. Zuid kan het beste in de eerste slag harten Aas leggen, zodat er geheid een harten entree in de dummy is en vervolgens de schoppen vrij spelen. Nel deed het goed door de Aas een keer op te houden. Oost/West moeten nu hun kleur zien te vinden. Klaveren is het beste, maar alleen als je eerst de Heer speelt. Dat is erg moeilijk te zien, voor hetzelfde geld heeft Noord klaveren Aas. In de praktijk kwam Nel goed met een ruiten terug. Die kan Zuid het beste met de Vrouw dekken. West moet dan de Aas nemen. In de praktijk legde Zuid de Vrouw niet en deed Betsie het dus goed om niet ruiten Aas te slaan. West moet nu met ruiten terugkomen, want de klaveren krijg je nu niet meer vrijgespeeld bij gebrek aan entrees. Als dat gebeurt is Noord kansloos, want Oost/West maken nu een schoppen, een harten, drie ruiten en twee klaverenslagen. Eén down dus. Met open kaarten is dit tegenspel goed te zien, maar in de praktijk zal het gemakkelijk mislopen en voor je het weet is het contract gemaakt. Behalve als ik het speel natuurlijk... En die gezellige dames? Daar moet je dus bijzonder goed voor oppassen!

Taktische tip 20: Let bij het afspel op je entrees bij het maken van een speelplan. Een dooddoener, maar er zijn van die sukkels...

En daarmee samenhangend:
Taktische tip 21: Als bij het tegenspel de dummy een lange kleur in een SA contract heeft, speel dan zijn mogelijke entrees zo snel mogelijk weg, tot de lange kleur vrij is natuurlijk.

Een paar weken geleden hadden we het volgende spel. Martha zat West met deze kaart en moest uitkomen tegen 1SA na het volgende biedverloop:

A94
63
AB95
T632

Zuid West Noord Oost
Walrick Martha Joost Jan
1 pas 1 pas
1SA pas pas pas

En? Wat zou u gedaan hebben? Net als Martha, een kleine klaveren? Ik wel. En gezien de resultaten waren er meer die dat deden. Maar het was een bloedbad, het contract gaat dan +4! Toen Martha van de weeromstuit later ook nog onder ruiten Aas uitkwam, maakte Walrick zelfs 1SA+5. Het hele spel:

Zuid/Niemand T762
BT8
2
AH984
A94 VB8
63 H952
AB95 VT87
T632 B7
H53
AV74
H643
V5

Na een kleine klaveren uit West legt Noord klein. Oost kan onmogelijk weten dat hij de Boer niet moet leggen. Walrick won met de Vrouw, sneed vakkundig klaveren Tien er uit bij West en vervolgens harten Heer bij Oost. Oost en West kwamen in afgooiproblemen en hielden allebei niet onbegrijpelijk de ruiten vast. Daardoor liepen uiteindelijk ook nog twee schoppen binnen. De resultaten op dit spel: 1x +5, 2x +4, 1x + 2, 1x + 1 en 1x -1.

De beste uitkomst is een kleine harten. Noord mag harten Boer houden en de rest legt Oost door. Zuid kan nu geen klaveren snit meer nemen, en kan de klaveren dus ook niet ontwikkelen bij gebrek aan entrees. Op die manier maakt Zuid slechts drie klaveren en drie hartenslagen voor 1 down.

Als West met ruiten of schoppen start maakt Zuid zijn contract altijd, alleen niet met zoveel overslagen.

Het grappige is: de “misser” om ruiten aas niet op te halen kostte in de einduitslag ongeveer 1%, de “begrijpelijke” klaverenuitkomst ongeveer 4% (elk spel op een avond draagt ongeveer 4% bij). Moraal:

Taktische tip 22: Laat je niet uit het veld slaan door een fout van jezelf of je partner. Vaak kosten die minder dan je denkt.

Zoals je ziet heb je in één sans altijd een kans. Jammer genoeg geldt dat ook voor je tegenstander...